“Simpo” beleži veliki gubitak u prošloj godini

Bez autora
Jul 17 2012

Najveća domaća industrija nameštaja, “Simpo” iz Vranja, je zabeležio veliki gubitak iz poslovanja i u prošloj godini, a istovremeno je ostvaren i pad prihoda. Konsolidovani prihod “Simpa” u 2011. godine iznosio je 5,7 milijardi dinara, što je za 5,5 posto slabije u odnosu na 2010. godinu. Prihod od prodaje pao je za 11,4 posto i iznosio je 4,8 milijardi dinara. “Simpo” je zadržao nizak nivo efikasnosti u poslovanju, pa je poslovni gubitak iznosio 1,06 milijardi dinara, dok je neto gubitak, usled visokih ostalih prihoda, bio značajno manji i iznosio je 117,5 miliona dinara. Ovaj krajnji rezultat bio je za petinu lošiji u odnosu na ostvarenje iz 2010. godine. Kada je reč o finansijama, “Simpo” je dodatno pogoršao finansijski položaj u protekloj godini, pa su na kraju prošle godine, dugoročne obaveze kompanije porasle za 15,8 posto na nepunih devet milijardi dinara. Kratkoročne obaveze, koje čine mahom obaveze iz poslovanja, pale su ispod nivoa od devet milijardi dinara.

“Simpo” beleži veliki gubitak u prošloj godiniNajveća domaća industrija nameštaja, “Simpo” iz Vranja, je zabeležio veliki gubitak iz poslovanja i u prošloj godini, a istovremeno je ostvaren i pad prihoda, objavila je Agencija za privredne registre (APR).

Konsolidovani prihod “Simpa” u 2011. godine iznosio je 5,7 milijardi dinara, što je za 5,5 posto slabije u odnosu na 2010. godinu. Prihod od prodaje pao je za 11,4 posto i iznosio je 4,8 milijardi dinara.

“Simpo” je zadržao nizak nivo efikasnosti u poslovanju, pa je poslovni gubitak iznosio 1,06 milijardi dinara, dok je neto gubitak, usled visokih ostalih prihoda, bio značajno manji i iznosio je 117,5 miliona dinara.

Ovaj krajnji rezultat bio je za petinu lošiji u odnosu na ostvarenje iz 2010. godine.

Kada je reč o finansijama, “Simpo” je dodatno pogoršao finansijski položaj u protekloj godini, pa su na kraju prošle godine, dugoročne obaveze kompanije porasle za 15,8 posto na nepunih devet milijardi dinara. Kratkoročne obaveze, koje čine mahom obaveze iz poslovanja, pale su ispod nivoa od devet milijardi dinara.

Akcijama “Simpa”, jednog od najvećih dužnika Poreske uprave, prilično se slabo trguje na Beogradskoj berzi. Po poslednjoj ceni od 200 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosila je 211,9 miliona dinara, odnosno 1,8 miliona evra.

Najveći akcionar “Simpa” je država koja putem Akcionarskog, PIO i Fonda za razvoj poseduje oko 44 posto akcija ove kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik